• Zajedničke knjige istorije
    Joint history books / Заједничке књиге историје / Zejedničke knjige istorije / Заеднички историски книги / Zajedničke knjige povijesti / Κοινά Βιβλία Ιστορίας / Zajedničke knjige historije / Skupne zgodovinske knjige / Cъвместни исторически книги / Ortak tarih kitapları / Cărți de istorie comună / Librat e Historisë së përbashkët / 共同歴史書

ŠTA

Dobro došli na mjesto gdje možete naći Zajedničke knjige istorije

13 zemalja Jugoistočne Evrope.
One pokrivaju period od Otomanskog carstva do 2008. godine.

Knjige su jedinstven zbir istorisjkih izvora iz svih zemalja, sačinjenih za studente/đake i nastavnike istorije. Njihov osnovni cilj je da pokažu kako svaka priča ima više gledišta, da podstiču kritičko razmišljanje i razumijevanje kako se gradi istorija. Ništa nije tabu u Zajedničkim knjigama istorije - one obuhvataju sve, od političkog lica diktature i represije do kriza 70-ih i 80-ih godina i raspada Jugoslavije.

Knjige su izazvale veliko međunarodno interesovanje.


Заједничке књиге историје
Hamela

KO

Ove knjige bile su ključni projekat Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi (CDRSEE), regionalne nevladine organizacije sa sjedištem u Solunu. Ta organizacija je njegovala i nastojala razvijati demokratska, pluralistička i miroljubiva društva u jugoistočnoj Evropi. Uprkos tome što je proizveo jedan od najuspješnijih projekata ikada, CDRSEE je 2019. godine, zbog nedostatka finansijskih sredstava, bio primoran prestati sa radom.
Na inicijativu Evropskog fonda za Balkan (EFB), kroz podršku kreiranju i održavanju ove web stranice, ove knjige su ponovo dostupne javnosti. EFB razumije da su ove knjige važno sredstvo ne samo za nasatvu istorije, već i za otvaranje kulture dijaloga i razmjenu različitih načina razmišljanja.

Zajednički istorijski udžbenici mogu biti izlaz iz, uglavnom, jednodimenzionalnog obrazovnog sistema u regionu Jugoistočne Evrope i imaju potencijal da podstaknu razmjenu različitih perspektiva i iskustava.

KADA I KAKO

Stotine istoričara i nastavnika iz Jugoistočne Evrope, bilo je angažovano od 1998. do 2016. u izradi ovih šest knjiga: četiri, koje obuhvataju period od Otomanskog carstva do kraja Drugog svjetskog rata, objavljene su na 11 jezika. Druge dvije knjige koje pokrivaju Hladni rat i Tranziciju u Evropi, uključujući ratove od 90-ih do 2008. godine, objavljene su na četiri jezika.

Komitet za nastavu istorije, Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi, sastavljen od saradnika iz svih zemalja regiona, identifikovao je izvore i sadržaj za izradu knjiga, kako bi događaji mogli da se prikažu iz više perspektiva. Više od 100 istoričara i 300 nastavnika bilo je uključeno u rad na ovim knjigama.

„Ove knjige nemaju za cilj da zamijene udžbenike istorije koji se trenutno koriste u učionicama, niti teže da pruže kohezivan narativ istorije jugoistočne Evrope od 14. vijeka do danas. One, međutim, imaju kognitivne i moralne ciljeve, i sugerišu metode i alate za nastavu istorije. One sugerišu da se istorija preradi putem metode, a ne sadržaja."


Christina Koulouri

GDJE

Ove knjige su sačinjene u saradnji sa istoričarima i nastavnicima iz svih krajeva Jugoistočne Evrope i namijenjene su studentima/đacima i nastavnicima iz: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke Hrvatske, Kipra, Kosova, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.
Hamela

JOINT HISTORY BOOKS

U brojevima

2.000

Nastavnika
učestvovalo

500.000

Studenata
informisano

12

Jezika
prevedeno

74.000

Preuzimanja
u 2017

METODOLOGIJA

Autori ovih knjiga su bili vođeni idejom prikupljanja i predstavljanja istorijskih izvora i različitih interpretacija i gledišta koje projektuju sami izvori, a ne istoriografsko djelo. One ni na koji način ne sugerišu objektivnost ili autentičnost izvora. Jednostavno, cilj je - pokazati. Ove knjige, drugim riječima, primjenjuju komparativnu metodu i multiperspektivni pristup.

AUTORI

Izuzetan doprinos stvaranju ovih knjiga dali su Kosta Karas, izvjestilac CDRSEE Odbora za Zajedničke istorijske knjige i prof. Christina Koulouri, generalna koordinatorka i urednica serije. Za izuzetan trud i zalaganje, veliko hvala urednicima: prof. Dubravka Stojanović, prof. Halil Berktay, prof. Bogdan Murgescu, prof. Mirela Luminita Murgescu, prof. Aleksej Kalionski, prof.Niyazi Kızılyürek, prof. Božo Repe, Dragutin Popović. Za uspjeh projekta presudan je bio i neumoran napor predsjednika i članova Upravnog odbora: Matthew Nimetz, Richard Schifter, Erhard Busek, Hannes Swoboda, Nikos Efthymiadis, Rigas Tzelepoglou, Sašo Ordanoski, Dušan Reljić, Selcuk Erez, kao i dva tadašnja zvršna direktora: Nenad Šebek i Zvezdana Kovač.

Značajan doprinos kvalitetu i uravnoteženosti knjiga svojim komentirama dali su šest recenzenata: prof. Robert Stradling, prof. Maria Todorova, prof. Peter Vodopivec, Ivan Vejvoda, prof. Andreas Demetriou i prof. Florian Bieber.

Hamela

PREUZMITE KNJIGE

Zajedničke knjige istorije na crnogorskom

Istorijska čitanka 1

148 str

Otomansko carstvo

Istorijska čitanka 1.

Istorijska čitanka 2

152 str

Istorijska čitanka 3

140 str

Balkanski ratovi

Istorijska čitanka 3.

Istorijska čitanka 4

156 str

Drugi svjetski rat

Istorijska čitanka 4.

IN MEMORIAM

Kosta Karas, osnivač i tvorac ideje Zajedničkih knjiga istorije, preminuo je samo nekoliko nedjelja prije nego što je ova web stranica pokrenuta.

Njegovo znanje, neumoran rad, entuzijazam i podrška bili su presudni da ove knjige ugledaju svjetlo dana, započevši tako novu eru preispitivanja istorije, preispitivanja vlastitog prtljaga predrasuda, nedostatka empatije i razumijevanja. Gospodina Karasa oličavale su mnoge vrline; spojio je ogromno znanje sa velikom strašću, suočavajući se sa mnogim izazovima u borbi za demokratiju i mirnu koegzistenciju među narodima.

Počivaj u miru, gospodine Karas. Ostavili ste mladim generacijama vrijedan alat da budu, prije svega, dobri ljudi.
Коста Карас